Absorbtie vriesmachine in bedrijf.

 

VTI Horst bv heeft voor een grote witlofkwekerij een Absorbtievriesmachine geïnstalleerd. De machine wordt ingezet voor de koeling van witlofpennen die opgeslagen liggen in grote koelcellen.

De machine levert een vermogen van circa 350 KWatt met een mediumtemperatuur van -7°C.

Een absorbtie koelmachine zet warmte om in koude. De installatie die door VTI is geplaatst krijgt haar warmte van de rookgassenkoelers uit 3 biogas warmtekrachtinstallaties. Aan de koude zijde van de installatie is een buffertank geplaatst waarin het koude water wordt opgeslagen. De installatie van de koelcellen haalt de noodzakelijke koude uit de buffertank.

  

De overige warmte die door de WKK’s wordt opgewekt wordt opgeslagen in de nieuwe heetwater buffertank. Vanuit deze tank met een inhoud van 2500 m3 worden verschillende afnemers voorzien van warmte.

Door de inzet van de vriesinstallatie is het voor de klant mogelijk de warmte uit de 3 WKK’s het hele jaar door nuttig te gebruiken. In de zomer en herfst voor de absorbtie installatie en in de winter en het voorjaar wordt de warmte gebruikt in de naastgelegen plantenkwekerij.