Superkwaliteit 'Red Naomi' geteeld bij 100% LED's

Superkwaliteit ‘Red Naomi’ voor de veilingklok

Goede start 100% LED’s bij roos

Door de combinatie van 100% LED toplicht en OPAC warmtewisselaars zijn tijdens en na de warme nazomer lange rozen van zware kwaliteit geoogst bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Van tevoren was voorspeld dat er verrassende resultaten naar voren zouden komen als gevolg van een lagere knoptemperatuur door minder warmtestraling. Dit is ook gebeurd.

Rick van der Burg van het IC is zichtbaar verrast door de kwaliteit tijdens en na de warme nazomer. Door de combinatie van OPAC’s (koeling) en LED’s is de temperatuur niet te hoog opgelopen in een periode van afnemend licht. De nachttemperatuur bleef daardoor beheersbaar, dus tussen de 15 en 18°C.

Terwijl telers in de praktijk toch de nadelen van het warme weer terugzagen in korte stelen, bleef de steellengte van de ‘Red Naomi’ bij het IC op 70, 80 en zelfs 90 cm. De telers in de begeleidingscommissie waren zeer te spreken over de kwaliteit.
“Het is niet alleen de telers die de proef volgen opgevallen, ook voor de veilingklok viel die kwaliteit op.” Al snel namen meer telers van de gewascoöperatie Roos poolshoogte wat er nu precies aan de hand was. Dit versterkt het optimisme over de goede start bij de proefnemers.

Na drie jaar onderzoek ‘Duurzaamheid als leidraad voor de perfecte roos’ schakelde het onderzoeksbedrijf in april over van SON-T lampen op Philips GreenPower toplicht, met een capaciteit van 200 µmol per m2/s. De kas was al uitgerust met OPAC’s van Lek/Habo. Sindsdien is de kwaliteit, die al goed kon meekomen met de praktijk, verder geoptimaliseerd.

Tekst/foto: Pieternel van Velden.

Nieuws