Methaangas uit grondwater

23 april 2013

Begin april 2013 heeft Lek/Habo de opdracht gekregen om voor Vitens op Spannenburg een WKK te plaatsen.

Op het drinkwaterproductiebedrijf Spannenburg in Friesland wordt methaangas gewonnen uit opgepompt grondwater. Het gas wordt gebruikt voor de productie van drinkwater. Daarmee bespaart Vitens jaarlijks zo’n half miljoen euro en komt er 23.000 ton minder aan CO² in de atmosfeer terecht.

Het methaan dat afgevangen wordt uit het grondwater in Friesland komt overeen met 1,8 miljoen m³ aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan het verbruik van circa 1.250 huishoudens per jaar. Een bijkomend voordeel is dat het gas nu niet langer in de atmosfeer verdwijnt en ook de uitstoot van CO² drastisch afneemt.

Het water dat opgepompt wordt, bevat methaan. Dit methaan zal middels vacuümontgassing van het water worden gescheiden waarna het gebruikt kan worden voor verbranding in een warmte/kracht-installatie van 600 kWe. De installatie wordt gebouwd met een gasmotor van het fabrikaat Guascor, type SFGLD360. Lek/Habo zal deze machine in een container installeren en vervolgens op locatie elektrisch, waterzijdig en rookgaszijdig aansluiten.

In dit project werkt Lek/Habo samen met van der Wiel.

Naar verwachting zal de machine in november inbedrijf worden genomen.

In de media

Ook RTL Nieuws en Omrop Fryslan besteedden aandacht aan dit project. Bekijk de filmpjes via onderstaande links:

Omrop Fryslan

RTL Nieuws

Nieuws