Een jaar HortiMaX CX500 bij kwekerij Aardam

Bron: Dealer nieuwsbrief, december 2014 HortiMaX

   

Wereldwijd zijn er veel tuinders die werken met verouderde apparatuur. Vaak zo oud dat het systeem bij uitval niet meer te repareren is, met alle gevolgen van dien. Nieuwe systemen bieden bovendien mogelijkheden om extra besparingen te realiseren. In 2013 nam Arthur Spruit, eigenaar van Aardam en Tropical Seeds, het besluit om zijn systeem te vervangen. Nu een jaar later, vertelt hij over zijn ervaringen.

Toonaangevend in palmen en groene planten

Aardam heeft zich ontwikkeld naar een niche markt. Aardam is een belangrijke speler in het uitgangsmateriaal van palmen en groene planten. De zaden hiervoor worden wereldwijd door Aardam ingekocht, getest, deels opgekweekt en deels doorverkocht. Door te luisteren naar de klanten en specifiek gevraagde waarde toe te voegen heeft Aardam de afgelopen jaren voldoende rendement weten te maken. Juist door het brede aanbod en door snel te kunnen leveren zien ze steeds meer herhalingsaankopen. De helft van de productie blijft in Nederland, de helft gaat naar het buitenland. In de afgelopen 5 jaren zag het bedrijf de afzet naar het buitenland verdubbelen. Die lijn willen ze de komende jaren doorzetten.

Achter oren krabben

Arthur Spruit, eigenaar van Aardam en Tropical Seeds, over de vervanging van hun bestaande computer: "Aanvankelijk hadden wij geen vervangingsvraag. Maar wij gingen ons wel achter de oren krabben toen de boodschap kwam dat onderhoud een probleem zou kunnen worden. Zeker als je met een zwaar gestookt bedrijf de winter in gaat. Wij werkten met een CR90, zo’n groot frame met allemaal van die lades erin…. Deze was helemaal voor ons op maat gemaakt. We hadden al wel eens wat tweedehands onderdelen aangeschaft. Maar als zoiets echt kapot gaat dan zit je met een probleem. Het is per slot van rekening wel een stuk ondersteuning van je productie en stuurt of bewaakt je klimaat-, water- en energiehuishouding. We hadden al wel eens gekeken op de markt, maar wij vonden geen passende oplossing: die waren of te groot of te klein."

Voldoen aan wensen

Arthur vervolgt: "De introductie van de HortiMaX CX500 kwam op een goed moment. Die computer voldoet zeer goed aan onze wensen: de HortiMaX CX500 is modern, modulair en gemakkelijk uitbreidbaar. Het heeft als zeer sterke punten dat je kunt bepalen wat je instelniveau is en upgrades zijn kosteloos. Wij kunnen er makkelijk mee werken. Door handigheidjes als snelkoppelingen is dit eenvoudig mogelijk. Maar ook door custom overzichten: daar heb ik alle gegevens in staan die voor mij van belang zijn. Ik heb maximaal grip op zowel de kas als de geconditioneerde cellen waarin de zaden opgeslagen liggen."

Besparingen mogelijk

"Met deze nieuwe computer kan je eenvoudig besparen: je kunt optimaler schermen, beter belichten en besparen op de stookkosten. Wij hebben het gevoel dat we er nog meer uit kunnen halen, maar het ontbreekt ons aan de tijd om dat goed te analyseren. Naarmate de computer geavanceerder is zijn er meer invloeden te bedenken. Maar je moet er als teler wel de nodige tijd in steken om te bekijken of het allemaal effect heeft. Wat het effect is op de groei van de plant is bijna niet uit te rekenen. Wij hebben geen bedrijf in termen van aantal stuks of aantal kilo’s. We stellen ook regelmatig vragen aan de dealer. Die zoekt het dan uit en helpt ons ermee."

Hoge drempel door tevredenheid

Hebben jullie naar andere leveranciers gekeken die een alternatieve oplossing konden bieden? Arthur antwoordt snel: "Er zijn natuurlijk grotere en kleinere spelers op de markt. Wij wilden alleen onze procescomputer vervangen en al het andere moest onveranderd blijven, zoals bijvoorbeeld onze sensoren. HortiMaX kon dat garanderen, waardoor de totale investering beperkt bleef. Een bijkomend voordeel was dat wij al gebruik maakten van een oudere Synopta versie. Die kennis kwam dus al mooi van pas al heeft de nieuwe versie meer mogelijkheden. Tenslotte waren wij ook erg tevreden over de ondersteuning van Lek/Habo. Zij zitten hier 3 kilometer bij ons vandaan. De lijnen zijn daar lekker kort: één belletje en ze staan voor de deur. Lek/Habo en HortiMaX zijn een perfecte combinatie. Ik zou het zo iedere teler kunnen aanbevelen."

Nieuws