Ammoniak (NH3) koelinstallatie Bouter Kaas

27 maart 2015

Lek/Habo gaat voor Bouter Kaas in Groot Ammers de bestaande twee R22 koelinstallaties vervangen voor een koelinstallatie voorzien van het natuurlijke koudemiddel ammoniak. Een innovatieve stap waarmee Bouter Kaas bewust voor het gebruik van een natuurlijk koudemiddel kiest en daardoor het milieu minder zwaar wordt belast. Daarnaast is het elektriciteit gebruik van deze koelinstallatie lager dan bij toepassing van conventionele koelmiddelen zoals R22.

Dankzij de fiscale voordelen binnen de EIA regeling hebben we de terugverdientijd voor specifiek de NH3 weten terug te brengen naar circa 5 jaar.

De NH3 koelinstallatie wordt uitgerust met drie Bitzer compressoren met een totaal koelvermogen van 800 kW. Onze TCS besturing systeem wordt gebruikt voor de regeling en bewaking van het systeem.

Om aan de toenemende kaasopslag vraag te voldoen breidt Bouter Kaas gelijktijdig de opslagruimte faciliteit uit. Lek/Habo gaat medio 2015 de bijbehorende koeltechnische en elektrische installatie bestaande uit luchtbehandelingskasten, drukdoosplafond, luchtslangen, koud en warmwaterleidingen, schakelkasten en appendages installeren. De koude voor dit nieuwe kaaspakhuis komt straks vanuit de centrale NH3 koelinstallatie.

De jarenlange samenwerking, begonnen in de jaren '80, wordt op deze manier duurzaam voortgezet. Innovatief denken en doen! De koeltechnische berekeningen en selecties zijn door Lek/Habo uitgevoerd. Lek/Habo bouwt en installeert de installatie turnkey en neemt service en onderhoud geheel voor haar rekening.

  

Nieuws