Bouter Kaas Nieuwbouw

juli 2016

Bouter kaas gaat in 2016 wederom uitbreiden. Op de nieuwe locatie kan straks 4.000 ton kaas worden gerijpt. Een forse uitbreiding ten opzichte van de bestaande locatie.

Lek/Habo is na de aankoop van het perceel door Bouter direct betrokken in het ontwerp van de technische installatie. Anders dan in de bestaande kaaspakhuizen van Bouter gaat Bouter in de uitbreiding straks zowel warm als koud rijpen. Ook anders is het gebruik van het condenswater afkomstig van de luchtbehandelingkasten. Dit water wordt vaak afgevoerd via het riool, maar straks hergebruikt voor reiniging van de kaas verwerkingsmachines waarbij het condenswater voor gebruik eerst wordt verwarmd door warmte afkomstig van de NH3 koelinstallatie.

In totaal gaat Lek/Habo voor Bouter Kaas de klimaat en koelinstallatie bouwen en installeren. Ook nu kiest Bouter voor een centrale NH3 koelinstallatie. Een innovatieve stap waarmee Bouter Kaas wederom bewust voor het gebruik van een natuurlijk koudemiddel kiest en daardoor het milieu minder zwaar wordt belast. Daarnaast is het elektriciteit gebruik van deze koelinstallatie lager dan bij toepassing van conventionele koelmiddelen. Dankzij de fiscale voordelen binnen de EIA regeling hebben we de terugverdientijd voor specifiek de NH3 weten terug te brengen naar circa 5 jaar.

Naast de NH3 koelinstallatie van 580 kW leveren, bouwen en installeren we straks zes luchtbehandelingkasten totaal 300.000 m3/h met kanaalwerk, drukdoosplafond, verwarmingsketels, schakel en besturingskasten, koud en warmwaterleidingen, elektrische en regeltechnische bekabeling en alle appendages. De installatie wordt door ons lucht-, water-, koelzijdig en elektrisch turnkey geïnstalleerd.

Deze combinatie van specifieke koeltechnische en installatietechnische kennis is uniek en stelt Lek/Habo in staat om technisch complexe vraagstukken te overzien en er de juiste oplossing voor te bedenken. Continue meedenken met onze klant en onze expertise gebruiken om het ontwerp van de klimaat en koelinstallatie goed af te stemmen op de behoefte en wensen van de klant is daarbij altijd ons uitgangspunt.

Een mooie opdracht waarin de samenwerking begonnen in de jaren '80 op een duurzame manier wordt voortgezet.

        

Nieuws