Nieuw LED project in Georgië aangekondigd door FoodVentures en Philips

12 juni 2014

FoodVentures, Lek/Habo en Philips kondigden gisteren met trots een nieuw LED project aan. Dit project wordt op dit moment gerealiseerd in Samtredia, Georgië. In de nieuw te bouwen kas is gekozen voor een volledig LED toplighting systeem om jaarrond sla te kunnen telen. Hiernaast is het doel om op een duurzame manier een betere gewaskwaliteit te bereiken. De betrokken partijen maakten de samenwerking officiëel tijdens de GreenTech Amsterdam op woensdag 11 juni.

De nieuwe kas wordt in het laatste kwartaal van 2014 in gebruik genomen. Tegen die tijd zijn er 884 Philips GreenPower LED toplighting modules geïnstalleerd door Philips LED Horti Partner Lek/Habo. Het volledige LED belichtingssysteem is ontworpen om een lichtniveau van 90 µmol/s/m² te bereiken. Hiermee wordt niet alleen een jaarrond teelt gerealiseerd, maar wordt ook de totale produtiecyclus verkort.

FoodVentures, een Nederlandse organisatie, ontwikkelt projecten samen met Nederlandse tuinders in opkomende landen in het Zwarte Zee gebied. Op dit moment werken ze aan projecten in Ukraine, Turkije en Georgië. In deze opkomende regios is het de uitdaging om de supermarkten het hele jaar door te voorzien van verse groenten. FoodVentures is ervan overtuigd dat de kennis en ervaring die in Nederland aanwezig is op het gebied van tuinbouw ingezet kan worden naar deze gebieden om dit doel te bereiken. Zij ondersteunen dan ook investeerders en telers bij de realisatie van nieuwe tuinbouwprojecten.

De nieuwe kas in Georgië zal gezien worden als een demonstratieproject voor potentiële investeerders in de Kaukasus-regio. Hiernaast wordt er geproduceerd voor locale horeca en retail. Doordat energieprijzen relatief laag zijn, ligt de grootste uitdaging in het verbeteren van de productie en het beheersen van het klimaat.

Op de foto van links naar rechts:

Arjen Canrinus, Supply Chain Manager – Philips Horticulture LED Solutions
Udo van Slooten, Director Philips Horticulture LED Solution Philips
Dirk Aleven, Director FoodVentures and director of the project in Georgia 
Patrick Lek, Director Lek/Habo
Dick de Jong, grower FoodVentures and crop advisor Black Sea region
Maciej Krol, Business Development Manager CE&E- Philips Horticulture LED Solutions
Mike de Boer, Project Manager Lek/Habo

Nieuws