Oude WKK's weer up to date

10 juni 2014

Kwekerij ’t Nieuw Bos (Gerrit en Kees van Wijk uit Gameren) heeft al decennia lang drie Lek/Habo WKK’s, 300 kWe voorzien van MAN gasmotoren, draaien om elektriciteit voor de belichting op te wekken. De teruggewonnen warmte wordt nuttig in de kwekerij gebruikt en deels worden de rookgassen gereinigd voor CO2 bemesting. Van Wijk was één van de eerste COdiNOx (rookgasreinger) gebruikers in de jaren negentig.

Medio dit jaar gaat Lek/Habo de drie MAN gasmotoren volledig reviseren waarbij ook de motorblokken worden vervangen. De drie gasmotoren hebben ondertussen elk 120.000 draaiuren gemaakt.

De volledige motorrevisie bestaat uit de revisie van het motorblok V12, krukas, hoofdlagers, nokkenas, drijfstangen, cilinderbussen, drijfstangen, zuigers en cilinderkoppen.

Tevens wordt het bestaande Lek/Habo WKK besturingsysteem vervangen voor het nieuwste systeem, namelijk TCS/2, waarbij ook het motormanagementsysteem inclusief de lucht/brandstofmengregeling met lambdaregeling in TCS wordt opgenomen. Ook wordt de bestaande belichting PLC vervangen en wordt straks de belichting gestuurd vanuit de WKK TCS besturing.

Met de nieuwe TCS/2 besturing sorteert Van Wijk voor op de nieuwe BEMS emissie wetgeving. De gasmotoren voldoen na de revisie en vervanging van de besturing ruimschoots aan de nieuwe BEMS emissie wetgeving en Van Wijk maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die we als Lek/Habo kunnen bieden. Maatwerk en innovatieve oplossingen!

Nieuws